Go Back
+ servings
Glutenfri surdej

Glutenfri surdej

- nem glutenfri surdej, som alle kan lave
Køkken: Dansk
Keyword: Glutenfri
Antal: 300 gram
Forfatter: Glutenfritliv.dk

Ingredienser 

Ingredienser i alt:

  • 75 g rismel
  • 75 g glutenfri havremel
  • 150 g lunkent vand

Dag 1:

  • 25 g rismel
  • 25 g glutenfri havremel
  • 50 g lunkent vand

Dag 2:

  • 25 g rismel
  • 25 g glutenfri havremel
  • 50 g lunkent vand

Dag 3:

  • 25 g rismel
  • 25 g glutenfri havremel
  • 50 g lunkent vand

Sådan gør du

  • Bland alle ingredienser fra dag 1 i en ren plastikbøtte/glasbeholder med låg. Forsøg så vidt muligt at undgå at få surdej op ad kanterne. Lad stå natten over på køkkenbordet med låget løst på.
  • Næste dag, tilføj ingredienserne fra dag 2 og rør det sammen. Forsøg så vidt muligt at undgå at få surdej op ad kanterne. Lad stå natten over på køkkenbordet med låget løst på.
  • Næste dag, tilføj ingredienserne fra dag 3 og rør det sammen. Forsøg så vidt muligt at undgå at få surdej op ad kanterne. Lad stå natten over på køkkenbordet med låget løst på.
  • Glutenfri surdej kan anvendes på dag 4 eller låget kan sættes på og surdejen kan opbevares i køleskab til den skal anvendes.

Noter

Skal jeg blot anvende glutenfri surdej som smagsgiver, f.eks. i min opskrift på verdens bedste glutenfrie pandekager, anvender jeg surdejen direkte fra køleskabet. Når jeg anvender glutenfri surdej som hævemiddel, f.eks. i min opskrift på glutenfrie surdejsboller (eller som delvist hævemiddel sammen med gær), og den glutenfrie surdej har været i køleskab, fodrer jeg surdejen inden jeg anvender den. Jeg tager den glutenfrie surdej ud af køleskabet og fodrer den aftenen inden den skal anvendes. Man kan også tage den ud af køleskabet og fodre den om morgenen, hvis man først skal bruge den om eftermiddagen/aftenen. I dette tilfælde er det bedst at det ikke er for lang tid siden at surdejen sidst er blevet fodret. Jeg vil sige max 14 dage siden.
Når jeg fodrer surdejen blander jeg 50 g rismel og 50 g glutenfri havremel med 100 g lunkent vand i en ren beholder og tilføjer hertil den ”gamle” surdej og blander godt - så vidt muligt uden at få surdej op ad kanterne. Surdejen står med løst låg på køkkenbordet til den skal anvendes, og placeres efterfølgende i køleskab med låget sat på.
Jeg fodrer min surdej ca. én gang om måneden. Skal jeg ikke anvende den efterfølgende, lader jeg den stå på køkkenbordet en dags tid med løst låg og sætter den derefter tilbage i køleskab med låget sat på.
Jeg foretrækker at lave glutenfri surdej med en blanding af rismel og glutenfri havremel, men andre glutenfrie meltyper kan sagtens anvendes.
Jeg bryder mig ikke om konceptet at skulle kassere surdej i opstartsprocessen og i det hele taget, hver gang man opfrisker en surdej, som alle andre opskrifter på surdej foreskriver, så jeg har lavet min egen opskrift på glutenfri surdej, hvor man ikke skal kassere noget, hverken i opstartsprocessen eller når den skal fodres.
Har du prøvet denne opskrift?Fortæl os, hvad du synes om den!